
آراس؛ در تاریخ 21 اردیبهشت ماه 1396 رئیس شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان استان خوزستان صراحتاً اعلام کرد، این شورا پس از نشستهای متعدد به این نتیجه رسیده که از ارائه لیست در انتخابات شورای شهر اهواز صرفنظر کند و بدین ترتیب لیستی با عنوان شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان و یا شورای هماهنگی اصلاحطلبان به نام «امید» ارائه نخواهد شد. تصمیمی که دلایل متعددی داشت از جمله تعداد بالای کاندیداهای اصلاحطلبان، (400 نفر از 600 نفر تأیید صلاحیت شده) یا جلوگیری از اختلافات قومیتی. بنابراین اصلاحطلبان به 3 دسته تقسیم شدند. گروهی که رسماً اعلام کردند با احترام به تصمیم شورای عالی، هیچ لیستی ارائه نمیدهند؛ مثل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه و معلمان و همینطور سازمان دانشجویان و دانشآموختگان خوزستان، اما دسته دوم و سوم در واقع افرادی بودند که اقدام به تهیه لیست کردند. یعنی دو دسته از تشکلهای اصلاحطلب در خوزستان لیستهای مجزا و هر دو به نام لیست امید ارائه دادند که اتفاقاً هیچکدام از 13 نفرشان، باهم مشترک نبودند. علاوه بر این احزاب و تشکلها، برخی فعالین اصلاحطلب قومی «عربها» و «بختیاریها» هم وارد صحنه شدند و آنها هم جداگانه، لیست ارائه دادند. در آن طرف، اما اصولگریان با یک لیست یکپارچه وارد میدان شدند. لیست از طرف جمنا بود، مشخص و کار شده! عاملی که البته شکست اصلاحطلبان را در انتخابات شوراها به دنبال داشت.
درواقع فضای رقابتی میان اصلاحطلبان و اصولگرایان با تعدد لیستها به میدان مبارزه اصلاحطلبان در مقابل اصلاحطلبان تغییر یافت، به طوری که دامنه مخالفتها از اردوگاه رقیب به اردوگاه خودی تغییر پیدا کرد و آغاز مخالفتها و رقابتهای شدید بین احزاب و تشکلها از همین جا شروع شد. دامنه این اختلافات البته به تهران هم کشیده شد و هر لیست برای وزن کشی سیاسی، پشت سر یک چهره اصلاحطلب قرار گرفت و همین موضوع، زبانه آتش اختلافات را شعلهورتر کرد.
تا یکشنبه ای که نتایج غیرقطعی، سرنوشت شورای اهواز را خبرساز کرد. لیست هنوز رسمی نشده، اعتراضات به پشت فرمانداری کشیده شد و در اقدامی جالب توجه، 92 صندوق بازشماری شد. صندوقهایی که نتیجه انتخابات را تغییر داد و دوباره ساز اعتراضات جدیدی را کوک کرد! تا به امروز که دوباره خبر میرسد 85 صندوق دیگر هم بازشماری خواهد شد. تنها به یک دلیل، اعتراضات دوباره نامزدهای از میدان به در شده.... غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان، هفته گذشته به روزنامه ایران آمد تا به همه ابهامات آن یکشنبه دردسرساز اهواز پاسخ دهد. او دقیقاً از همان روز شروع کرد و در نهایت به چند سؤال محیط زیستی اهواز هم پاسخ داد. گفتوگوی روزنامه ایران را با او بخوانید:
بهتر است به روز بعد از شمارش آرا برویم. یکشنبهای که لیستی 13 نفره از فضای مجازی سر درآورد و خیلیها را از نتیجه انتخابات شوراها مطلع کرد. اما ظاهراً همین نتیجه غیررسمی، آغازی برای مجادلات پیش رو بود و اختلافات و اعتراضات به بهانه همین لیست آغاز شد و اتفاقاً نتیجه آرا را تغییر داد!
ما تا روز یکشنبه، یعنی دو روز بعد از انتخابات هیچ لیستی منتشر نکرده بودیم، یعنی بنا داشتیم تا نتایج قطعی نشده، اسامی را اعلام نکنیم، اما با احترام به خواست عمومی در روز یکشنبه، شورای تأمین تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت با توجه به شرایط اهواز، نتایج غیر قطعی آرای شمارش شده، را اعلام کند. تا آن زمان از 413 صندوق موجود، 330 صندوق را شمارش کرده بودیم. بنابراین آرای غیرقطعی را بدین صورت اعلام کردیم. 5 کاندید از جمنا، 3 کاندید مستقل و 5 کاندید هم از لیستهای جداگانه اصلاحطلبان. در حقیقت از یکی از لیستهای امید 3 نفر و از یک لیست امید دیگر یک نفر و یک نفر از لیست دیگر متمایل به اصلاحطلبان.
پس جریان اعتراضات و بازشماری 92 صندوق چه بود؟
از همان اعتراضات شروع شد نه از طرف اصلاحطلبان بلکه از طرف همه گروهها، اما این اعتراضات آنطور که میگفتند کوچکترین تأثیری روی روند شمارش آرا نداشت. این 92 صندوق هم نه به خاطر اعتراضات که به علت مخدوش بودن صورتجلسات بازشماری شد.
چطور تا وقتی نتایج قطعی اعلام نشده، 90 صندوق بازشماری میشود؟
ببینید وقتی صورتجلسات به فرمانداری تحویل داده شد ما متوجه شدیم که برخی صورتجلسات ایرادات اساسی دارد و برخی صندوقها شمارش نشده که با صورتجلسه سفید تحویل داده شد و برخی صندوقها هم دارای صورتجلسه کامل نبود. به هرحال انتخابات شوراها با 600 کاندیدا، بسیار سخت و زمانبر بود و روند انتخابات به علت درج شماره ملی هم کند و خستهکننده شده بود. ما صورتجلساتی داشتیم که به علت خستگی اعضا، سفید بودند و یا چند اسم بیشتر نگارش نشده بود، خب ما میتوانستیم از کنار آنها عبور کنیم، اما ما امانتدار رأی مردم بودیم و در قبال رأیشان مسئول، نمیتوانستیم از کنار مخدوش بودن صورتجلسات به سادگی بگذریم ولو اینکه نتایج انتخابات هم تغییر میکرد.
یعنی اینکه گفته میشود بعد از بازشماری، آرای اصلاحطلبان ریزش کرد، درست است؟
خیر، اینطور نیست. تنها یک نفر از جمع 13 نفر خارج شد.
چرا وقتی میزان مخدوش بودن آرا قطعی شد، تنها به شمارش 92 صندوق بسنده کردید و همه صندوقها را بازشماری نکردید؟
به دلیل اینکه آرا مخدوش نبود، بلکه صورتجلسهها کامل نبود و صورتجلسههای دیگر دقیق و کامل بود. و درخصوص صورتجلسههای کامل ما زمانی میتوانیم اقدام کنیم که اعتراضات متقن داشته باشیم.
شنیده شده که 85 صندوق دیگر هم بازشماری خواهد شد!؟
بله، به علت اعتراضاتی که وجود داشت، باوجود اینکه صورتجلسات این صندوقها دقیق و بینقص بود، هیأت اجرایی اهواز تقاضای بازشماری کرد و ظاهراً هیأت نظارت استان هم قبول کرده است.
پس ممکن است دوباره نتیجه آرا تغییر کند؟
بله ممکن است تغییر کند و ممکن است تغییر نکند.
با این توصیف باید کل صندوقها دوباره بازشماری شود؟
اگر نیاز باشد و هیأت نظارت و یا هیأت عالی استان تصمیم بگیرد.
آقای روحانی در اهواز از مجموع 540 هزار رأی بیش از 370 هزار رأی آورد، انتظار این بود که جریان اصلاحطلب همچون شهرهای دیگر کشور، با پیروزی قطعی در شوراها مواجه شود، اما این اتفاق نیفتاد و شاید برخی ابهامات نسبت به نتایج آرا هم از همین جا نشأت میگیرد.
تحلیل سیاسی از نتایج انتخابات را بهتر است سیاسیون ارائه دهند. اما اگر مبنای ارزیابی لیستهای ارائه شده باشد باید گفت لیست جمنا موفقیت بیشتری داشته است.
مردم اهواز نسبت به نتیجه انتخابات چه واکنشی داشتند؟
آنچه ما شاهد بودیم شور و نشاط در قبل، حین و بعد از برگزاری انتخابات بود. واقعیت این است که مردم از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری هم شادمان و راضی هستند. درخصوص انتخابات شوراها هم باید منتظر اعلام نتیجه قطعی از سوی هیأت نظارت باشیم و پس از ارزیابی نتیجه را میتوان ارائه داد.
چرا لیستهای اصلاحطلبان موفقیت نداشت؟
سؤال شما پاسخ را هم در دل خود دارد. ما در انتخابات شوراها با یک لیست منسجم از سوی یک گروه از جریانات سیاسی (جمنا) و لیستهای متعدد از سوی جریان دیگر سیاسی (اصلاحطلبان) مواجه بودیم بنابراین شاید یک دلیل را میتوان در همین جا دنبال کرد. برای مثال در انتخابات مجلس که اصلاحطلبان با یک لیست واحد در اهواز حاضر بودند موفق به بدست آوردن هر سه کرسی انتخابات شدند. اما برای اینجانب به عنوان استاندار و مجری انتخابات بیش از تحلیل نتیجه انتخابات و دغدغه پیروزی فلان لیست، برگزاری سالم، آرام و امانتدارانه انتخابات اولویت اساسی بود.
آیا نتیجه این انتخابات میتواند روی انتخاب شهردار آینده اهواز تأثیر بگذارد؟
هنوز بحثی درباره انتخاب شهردار پیش نیامده.اما در اهواز بیش از آنکه گرایش اصلاحطلبی و اصولگرایی مطرح باشد، مباحث و مسائل منطقهای و محلی هم مطرح است. فارغ از نتیجه انتخابات ریاست جمهوری و شورا باید به مردم بابت حضور حماسی و آرام و متین در انتخابات تبریک گفت. همچنین از همه گروههای سیاسی که گرمابخش انتخابات بودند تقدیر کرد و تأکید کرد پس از انتخابات فصل همکاری آغاز میشود.